sobota, 7 sierpnia 2010

najlepsze na świecie ciasto czekoladowe


A przynajmniej powinno być czekoladowe. W moim wykonaniu jest śmietankowo-czekoladowe. Jednak podam przepis oryginalny.

Składniki na ciasto:

2 i 2/3 szklanki mąki
3/4 szklanki + łyżka cukru
1/3 szklanki drobnego brązowego cukru
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody kuchennej
1/2 łyżeczki soli
3 jajka
1/2 szklanki + 2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżka aromatu waniliowego
3/4 roztopionego i schłodzonego masła
1/2 szklanki oleju kukurydzianego (ja nie miałam więc dodałam zwykły olej z pierwszego tłoczenia)
1 i 1/3 szklanki zimnej wody

Składniki na krem:

tabliczka gorzkiej czekolady (z minimum 70% kakao)
szklanka + 2 łyżki utartego masła
1 i 3/4 szklanki cukru pudru
łyżka aromatu waniliowego

W jednej misce wymieszać mąkę, oba rodzaje cukru, kakao, sodę, sól oraz proszek do pieczenia. W drugiej misce ubić jajka, śmietanę, aromat waniliowy. W trzeciej misce roztopione i ostudzone masło wymieszać z olejem kukurydzianym, a kiedy się połączą, wlewać po trochu wodę i miksując dalej, stopniowo dodawać składniki z pierwszej miski. Wszystko miksować na najwyższych obrotach. Teraz dodać masę z drugiej miski i miksować dotąd, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przelać do dwóch form o średnicy 21 cm, wysmarowanych masłem i wstawić do piekarnika podgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 45-50 minut.

Do kremu rozpuścić czekoladę i trochę ją ostudzić. Ubić masło na puszystą masę, dodać przesiany cukier puder i dalej ubijać aż powstanie lekki krem. Wlać do niego aromat waniliowy i rozpuszczoną czekoladę. Znowu miksować aż składniki się połączą. Można już przekładać ciasto. Do środka nałożyć 1/3 kremu a pozostałością posmarować wierzch i boki.

Szczerze mówiąc to nie robiłam tego ciasta w kremem z przepisu. Zamiast tego kupiłam 2 kremy śmietankowe Dr Oetkera i przynajmniej ciasto nie było takie mdłe. Nasączałam też je trochę:) Zamieszczam zdjęcie mojego dzieła:)

4 komentarze: